תביעה ייצוגית
תביעה ייצוגית היא תביעה שמגיש אחד בשם רבים. תחילתה של תביעה ייצוגית היא בהגשת בקשה לבית המשפט להכיר בתביעה כתביעה ייצוגית.
מטרתו העיקרית של החוק לתובענות ייצוגיות הוא אכיפת הדין והרתעה מפני הפרתו וזכות הנגישות לכלל הציבור.
קצת סדר בדברים
בית המשפט יכיר בתביעה כתביעה ייצוגית אם היא עומדת במספר קריטריונים. לא די שהתובע הייצוגי צודק בטענותיו אל מול הנתבע , אלא יש צורך שתיווצר עילה (שאלות שבעובדה ובמשפט) שחלה על מספר רב של נישומים.
שכן אחרת לא תאושר הבקשה לאישור התביעה כתביעה ייצוגית ולתובע תעמוד תביעה אישית בלבד. ברוב המקרים מדובר בנזקים יחסית קטנים שיש להרבה אנשים, כך שאין לכל אחד ואחד מהניזוקים אינטרס להגיש בשמו תביעה אישית. מנגנון התביעה הייצוגית הוא מנגנון רב עוצמה העלול לגרום לחברות ולרשויות נזקים גבוהים. תביעה ייצוגית נגד רשות מוגבלת לתקופה של 2 שנים אחורה ממועד הגשתה ונגד חברה/בעל עסק 7 שנים אחורה ממועד הגשתה.
לרשויות קמה הזכות להודיע על “חדילה” ובמקרה כזה לא תהינה חייבות להשיב את הכספים שנגבו ביתר. הודעת חדילה משמעה שהרשות מודיע שהיא מפסיקה לגבות את הכספים שגבתה ביתר ומתקנת את דרכיה מכאן ואילך.
במקרה של הודעת חדילה דוחה בית המשפט את הבקשה לאישור התביעה כסוג של תביעה ייצוגית. אולם עדין קיימת זכות לתביעה אישית, אם כי מטבע הדברים האינטרס להמשיך בתביעה האישית או בכלל להגיש אותה, פוחת משמעותית.
דוגמאות
קיימים מקרים רבים בהם מוגשת בקשה לאישור תביעה כתביעה ייצוגית כאשר “הציבור” שאמור לקבל את הפיצוי אינו מוכר ולא ניתן למצוא אותו. כמו לדוגמא במקרה שבו מתברר שבית עסק גבה סכום העולה על הסכום שמותר לו לגבות (צרכנייה גבתה מעל המחיר שבפיקוח).
החוק בעניין תובענות ייצוגיות יודע להתמודד עם מקרה כזה וקובע כי הפיצוי יועבר לקרן ייעודית אשר מחלקת את הכספים שמצטברים אצלה בהתאם לקריטריונים ברורים ועפ”י החלטת צוות הניהול של הקרן. בעבר ניתן היה לקבוע בהסכמת הצדדים כי סכום הפיצוי ייתרם למטרה כלשהי עליה הסכימו הצדדים אולם כיום הדבר אינו אפשרי.
כל הסדר פשרה ואף הודעת הסתלקות של התובע מהתביעה, נדרש את אישור בית המשפט. במקרה של הודעת הסתלקות בית המשפט בודק האם ההודעה היא כנה ולא נעשתה ממניעים אישיים.
כמו כן כל הסדר פשרה מועבר לעיונו ולתגובתו של היועץ המשפטי לממשלה. במרבית המקרים היועץ המשפטי לממשלה מקבל את ההסדר אולם לעיתים יודיע כי אין מקום להסדר הפשרה או שיש מקום לעריכת שינויים בו.
חוק תובענות ייצוגיות קובע מפורשות כי התובע הייצוגי בנוסף לפיצוי שייפסק לכל הקבוצה יהיה זכאי לגמול מיוחד בגין היותו זה שהניע את ההליך וגרם לתיקון העוול בעבור כל הקבוצה.
גם ב”כ התובע הייצוגי זכאי לשכר טרחה, אשר נקבע בדרך כלל כאחוז מסוים מהסכום שהושב לציבור או מהסכום שנחסך ממנו.
. החל מ – 8.5.2018 נכנסו לתוקף תקנות חדשות לפיהן תשולם אגרה לצורך הגשת תביעה ייצוגית.
רשימת התביעות הייצוגיות מתפרסמת בפנקס התביעות הייצוגיות והיא פתוחה לעיון הציבור.
משרדנו עוסק בהגשת תביעות ייצוגיות בעיקר נגד רשויות מקומיות.
לבדיקת האפשרות להגשת תביעה ייצוגית או
להתייעצות ללא התחייבות
צלצלו כבר היום!
03-5445590