מדידות נכסים
חיובי הארנונה מושתים בין היתר על חישוב שטח הנכס שכן החיוב מהווה את המכפלה של התעריף כפול השטח. הרשויות נוהגות חדשות לבקרים לבצע סקרים ברחבי הרשות ולבצע מדידות נכסים מחדש. זאת על מנת לבדוק באם מדידת הנכס הקודמת עדין עדכנית. במקרים רבים יוצא שהמדידה מגדילה של שטח הנכס.
מאיפה נובע השינוי בגודל הנכס?
בעל הנכס או השוכר של הנכס לא תמיד מבינים הכיצד שטח הנכס גדל, למרות שלא נעשה כל שינוי במבנה. הדבר נובע במקרים רבים בשל שינוי במדיניות הרשות של אופן המדידה. רשויות לעיתים מחליטות להוסיף שטחים שלא חויבו על ידם עד כה. כמו לדוגמה שטחי מרתפים, מרפסות, שטחי מדרגות, פרגולות, שטחים משותפים ועוד. לא תמיד הדבר חוקי לכן ישנה חשיבות לבדוק את המדידה החדשה שבוצעה באופן מקצועי.
מי יכול למדוד את הנכס?
יש להזמין מודד מוסמך על מנת שיבצע מדידה מטעם בעל הנכס. מדידה כזו צריכה להיעשות בהתאם לצו הארנונה הרלוונטי. הרשויות נוהגות לדרוש מדידות נכסים של מודד מוסמך ובעל רישיון מטעם המדינה, אולם מבחינת הדין, אין הדבר מחויב. המודד המוסמך צריך להיות ער לשיטת המדידה הנהוגה בצו הארנונה הרלוונטי של אותה רשות, שכן קיימות שיטות מדידה שונות.
שיטות של מדידת נכסים
ישנן רשויות ששיטת מדידות הנכסים שלהן היא “נטו נטו”, דהיינו מחשבים רק את שטח הרצפה. ישנן רשויות ששיטת המדידה שלהן היא “נטו ברוטו”, דהיינו מחשבים בנוסף גם את שטח קירות הפנים והחוץ. ישנן רשויות ששיטת המדידה שלהן היא ” ברוטו ברוטו”, דהיינו מחשבים בנוסף גם את החלק היחסי של השטחים המשותפים.
תעריפי הארנונה לפי מ”ר של כל נכס
ישנם צווי ארנונה שבהן קיימת השלכה של שטח הנכס על התעריף למ”ר, כלומר ככול שהשטח גדל התעריף למ”ר גדל או להיפך. עלול להיווצר מצב שבו בגלל הפרש של מ”ר אחד, החיוב של כל הנכס לכל מ”ר יהיה גבוה יותר. מדידות נכסים לצרכי ארנונה הן בדרך כלל לפי מ”ר, למעט לעיתים במקרים של חללים מיוחדים כגון סילו או ממגורה. מדידות נכסים לצרכי אגרות והיטלי פיתוח יהיו במקרים רבים לפי מ”ק. כמו כן חשוב לציין כי הרשויות נדרשות לבצע מדידה שתהיה מדויקת עד 2 ספרות אחרי הנקודה.
לסיכום, מדידת נכסים לצרכי ארנונה היא מורכבת ומצריכה ניסיון ומקצועיות. משרדנו מתמחה בטיפול מול הרשויות בכל הקשור לחישובי שטחים ומדידת נכסים.